Wat is body stress?

We krijgen dagelijks te maken met allerlei vormen van stress. Stress is oké, zolang we in staat zijn hierop adequaat te reageren. Het lichaam beschermt zichzelf bij stress automatisch door spieren aan te spannen. Als de bron van stress verdwijnt, vloeit die spanning vanzelf weer af. Bel 0610276299 om direct een afspraak te maken.

Maar als de stress te hevig is of te lang duurt, ontstaat overbelasting. Het lichaam is dan niet meer in staat de spanning af te voeren, zodat die vast gaat zitten in het lichaam. Deze spanning noemen we body stress.

Drie vormen van stress

Stress vormt een normaal deel van ons dagelijks leven. Stress wordt meestal als iets onplezierigs opgevat, maar we hebben allemaal een zekere mate van stress nodig om ons wakker en in beweging te houden.

Als we het binnen Body Stress Release over ‘stress’ hebben, bedoelen we niet alleen mentaal/emotionele stress, maar ook fysieke en chemische stress.

Als mensen het over ‘stress’ hebben bedoelen ze meestal mentale of emotionele stress. Deze ervaar je bijvoorbeeld als carrièrestress, in het spanningsveld tussen werk en privé, tijdens sportbeoefening, in de auto, bij het opvoeden van je kinderen, als je geconfronteerd wordt met agressie, als je je zorgen maakt om de toekomst of als je je vreselijk verveelt, boos bent, verdriet hebt of last hebt van depressiviteit.

Binnen Body Stress Release kennen we naast deze nog twee vormen van stress.

Fysieke stress, in de vorm van fysieke inspanning, vallen, stoten of bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeluk, bij het opendraaien van een pot, tijdens het sporten, bij het tillen van zware voorwerpen of bij een constante verkeerde sta- of zithouding.

Daarnaast bestaat er ook chemische stress. Deze komt voort uit het via de voeding, de huid of door inademen binnenkrijgen van bepaalde stoffen die het lichaam niet verdraagt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: cosmetica, kunstmatige toevoegingen aan voeding, wierook, chemische resten op groente en fruit, crèmes, haarverf of badschuim. Er is ook sprake van chemische stress als je lijf tegen een bacterie- of virusinfectie vecht of als het reageert op bijvoorbeeld een hormonale onbalans.

[tekstvenster sluiten]

Hoe body stress ontstaat

Het lichaam kan prima met al deze vormen van stress omgaan, totdat de grens van belastbaarheid wordt overschreden.

Overbelasting, door hevige of langdurige fysieke, mentale, emotionele of chemische stress, activeert het automatisch zelfbeschermingmechanisme van het lichaam. Het lichaam spant spieren aan om te zorgen dat het overbelaste gebied niet meer wordt gebruikt en voldoende rust krijgt om te herstellen.

Als het lichaam niet of onvoldoende de gelegenheid krijgt om te genezen nemen dieper liggende spieren het werk over. De spanning die hier wordt opgebouwd kan niet meer vanzelf door het lichaam afgevoerd worden en raakt ingesloten. Deze in de dieper liggende weefsels van het lichaam opgesloten spanning is body stress.

De intelligentie van het lichaam
Ons lichaam is een wonder van vernuft. Het blijft gewoon zijn werk doen in de meest uiteenlopende omstandigheden. Het registreert continu hoe het met zichzelf gaat en is in staat zichzelf bij te sturen, te herstellen of te repareren als het niet optimaal functioneert.

Ook heeft het lichaam een ingebouwd zelfbeschermingmechanisme, dat geactiveerd wordt zonder inbreng van de hersenen en werkt als een automatische reflex. Een voorbeeld hiervan is de reactie die optreedt als je met je hand tegen een hete kachel aan komt: deze wordt onmiddellijk automatisch teruggetrokken.

Op dezelfde manier – en met dezelfde bedoeling: bescherming - raakt body stress, bij overbelasting, onmiddellijk en automatisch ingesloten in de fysieke structuur (spieren, weefsels) van het lichaam. Op de aangedane plek raken zenuwen geïrriteerd, waardoor eerst het omringende weefsel verstrakt en daarna de spieren aanspannen in een poging het omliggende gebied te ‘spalken’ en onbeweeglijk te maken. Dit zorgt echter ook weer voor extra druk op de zenuwen.

Verbroken contact tussen zenuwen en hersenen
Als het lichaam onvoldoende rust krijgt, dus onvoldoende gelegenheid om deze plek te herstellen, nemen dieper liggende spieren het werk over. De dieper liggende spieren oefenen een zodanige kracht uit dat de zenuwen in dat gebied zo zwaar onder druk komen staan dat ze niet meer adequaat kunnen functioneren. Hierdoor raakt de communicatie met de hersenen verstoord.

De hersenen zijn te beschouwen als de controlekamer, van waaruit het genezingsproces wordt aangestuurd. Omdat de zenuwen in het geblesseerde gebied niet meer alarm kunnen slaan – de boodschap bereikt de hersenen niet meer – wordt het gebied genegeerd door de hersenen. Dit heeft tot gevolg dat de situatie als het ware ‘bevriest’, zodat de spieren de aanspanningreflex niet meer uit zichzelf los kunnen laten.

[tekstvenster sluiten]


© BSR Valkenswaard | Privacy statement | cver deze site | valid css & valid xhtml